Регистрация

Sandanski, Bulgaria

Пирин - Хижа Безбог

+ 0
+ 0

1. Ден – Пристигане в Гоце Делчев и настаняване в хотел***

2 Ден - Тръгване от Гоце Делчев до хижа Безбог – 2.30 часа по маркирана пътека

Настаняване в хижа БезбогХижа Безбог
Хижа Безбог е разположена на 2240 м. надморска височина на брега на Безбожкото езеро и е една от най-новите и модерни хижи в Пирин. Предаставлява масивна пететажна сграда с капацитет 130 места с етажни санитарни възли и бани. Хижата е електрифицирана, водоснабдена, с централно отопление. Има ресторант, кафе-аперитив, лафка. Разполага с туристическа кухня и столова. В близост до хижата има спортна площадка.Има условия за каране на ски.

Следобедна разходка до връх Безбог – 1.30 часавр.Безбог/2645м./
Безбог е име на връх в Пирин, разположен на Полежанското странично било. Не е от най-високите върхове със своите 2645 м., до голяма степен остава в сянката на съседния връх Полежан. Намира се на малко разклонение на полежанското било, което започва от Полежан и се разкланя още веднъж от самия връх Безбог. На изток започва Безбожкият рид, известен още под името Трите гроба, който обгръща скътаното под него Безбожко езеро. Лесно се изкачва от хижа Безбог по тясна пътека, която се вие между клека и може да загуби по-невнимателните туристи. На върха е оформена голяма каменна камара, с която е свързана легендата за името Безбог. Бог Перун имал хубава дъщеря, която живеела край Самодивските езера, но в съседния циркус живеел бог Бес, който решил да грабне хубавицата. Брат ѝ Джангал (виж връх Джангал) научил за намеренията му и го подгонил, докато накрая не го настигнал на връх Безбог. Там го убил и го затрупал с камъни - камарата създава точно такова впечатление.Има и друго обяснение за името на върха - по турско време тук било устроено "безбожно клане" на моми, които перяли платната си в езерото.

3 Ден – Преход през Попово езеро до връх Орловец /Джано/ - 2.30 часаПоповото езеро
... е най-голямото от единадесетте Попови езера. Езерото и местността около него е едно от най-популярните места за развитие на летен туризъм в Пирин. Поповото езеро е най-голямото по-площ и най-дълбокото езеро в Пирин, а е на първо място и по водния си обем. Езерото е с площ от близо 123,6 декара, което го поставя на четвърто място по големина в България (след Смрадливото, Горното Рибно и Близнака в Рила), Поповото езеро е част от най-голямата езерна група в Пирин, която включва 16 езера. Всички те са свързани помежду си с речна система, чието начало е р.Ретиже. Езерото се намира в най-живописната част на Пирин – Северен Пирин. Надморската височина, на която се намира е 2270м, поради което растителността е бедна – наоколо е покрито предимно с трева и клекове, някои от които са столетници.
В кристално чистите води на езерото се оглеждат ограждащите го пет върха: Момин двор, Кралев двор, Дженгал, Джано и Сиврия. Отук минават множество туристически маршрути, водещи към вр.Вихрен и околните езера – Кременските и Самодивските.Връх Орловец ( Джано), /2668м./
По време на Възродителния процес бе преименуван на Орловец, но това име не се наложи и туристите продължават да го наричат Джано. Джано е връх в Пирин с височина 2668 метра, разположен на централното било между седловината Демиркапия и връх Ченгелчал. Гледан от Поповото езеро изглежда внушително, но е по-нисък от следващите върхове по билото на юг. Не е скалист, а по-скоро покрит с морени. От него главното било завива на юг, на север се отделя късото странично било Джангалица и съседният връх Сиврия. Върхът е заобиколен от някои от най-големите езера в Пирин - Поповото и Кременските.

4 Ден – Преход през Тевно езеро до връх Джангал – 3.30 часаТевно езеро
... е част е от Малокаменишки езера - група езера в Пирин в долината на река Бистрица. Наричат се така по името на връх Малка Каменица. Друго популярно название, останало от миналото, е Белеметски езера по името на циркуса Белемето, в който се намират. На брой са около 20, но само 8 са постоянни, а останалите са малки и плитки и през лятото пресъхват.
Най-голямо и високо разположено от тях е Тевното езеро, което се намира най-северно от групата в непосредствена близост до Момин двор и Валявишкия чукар. Има издължена, крива форма, която слабо прилича на бъбрек. Точната му височина е 2512 м - това го поставя на шесто място по височина и същевременно е на осмо място по големина в Пирин (площта му е два пъти по-голяма от тази на петте по-високи езера взети заедно).

 

Самодивски връх /Джангал/
Джангал (2730 м) е един от най-красивите върхове в Пирин. Гранитната му снага се издига на страничното Полежанско било, между седловината Джангалска порта и връх Момини двори. Склоновете му стръмно се спускат към ограждащите го циркуси. Откъдето и да бъде гледан, върхът има величествен вид.
Сред любителите на планината името Джангал винаги е представлявало интерес. В туристическата литература името на върха най-често се свързва с едно от значенията на думата "джангал" - дойна овца, която е загубила агнето си. При стрижбата на тези овце оставяли по един кичур вълна, за да ги отличават от останалите. Други свързват названието с няколко легенди, според които Джангал е божество от култа към бог Перун, име на хайдутин или главатар на разбойническа дружина действали в района.

5 Ден – Преход до Кременските езера - 2.30ч.

 

Кременски езера
Кременски езера е езерна група в Пирин, съставена от две големи и три малки езера, разположени в тесен, но много добре изразен циркус, носещ същото име. Заобиколени са от върховете Сиврия и Джано и от Кременския рид, завършващ с Кременския връх. Оттичат се чрез малък поток в река Ретиже. Като езерна група те са най-големи в цял Пирин със своята сумарна площ от 196 декара и общ воден обем 1 560 000 кубични метра. Основните туристически маршрути в района минават покрай Кременския циркус и езерата в него, поради което те не са много добре познати на туристите.

6 Ден – Преход до връх полежан – 2.30 часаВръх Полежан
Полежан (старо име Мангър тепе) е най-високият гранитен връх (карлинг) в Пирин и четвърти по височина след мраморните първенци Вихрен, Кутело и Бански суходол. Висок е 2851 м. Той е първенецът на Полежанското странично било. Старото му име, преди да бъде преименуван през 1942 г., е Мангър тепе, което идва от турската дума мангър, тоест монета. Това е така, защото върхът е покрит с каменни плочи, които подобно на монети се клатят и тракат, когато се върви по тях. Около Полежан се намират двете най-високи езера в Пирин - Горното Полежанско (2710 м), което е най-високо и в България, и Горното Газейско, което е на второ място в Пирин (2642 м).
Връщане в Гоце Делчев с лифт – 0.30 часа и настаняване в хотел***

7 Ден – заминаване за София