Регистрация

Sandanski, Bulgaria

Беласица

+ 0
+ 0

Беласица е планината, която спуска красивите си склонове едновремено към три държави – Гърция, Македония и България.
Разположена в югозападната част на България и до ден днешен е територия, която се посещава малко от туристите. Може би и затова Беласица е една от малкото планини в България, която е запазила природата си недокосната.
За разлика от всички български планини, в които най-долният пояс е зает от дъбове, тук на негово място растат кестени. Става въпрос за питомен кестен, който не се среща в другите планини. Това са и най-обширните кестенови гори в България, а също и на Балканите и са сред най-ценните кестенови гори в цяла Европа. Тези гори са със специален статут и подлежат на защита, защото са включени в директивата на Хабитатите на Европейския съюз.
Горите в Беласица се различават от тези в северната част на Балканския полуостров и по присъствието на средиземноморски растителни видове, което ги прави уникални за Европа. Флората на Беласица е съставена от около 1200 растителни вида, което е приблизително 1/3 от флората на България!
И до днес това е малко популярна дестинация за туризъм и планината е слабо посещавана. Това е и една от причините уникалната природа там да бъде по-добре съхранена, отколкото на други места у нас.
Беласица оформя югозападния кът на България, който на север е ограден от долината на река Струмешница, на юг навлиза в Република Гърция, а на запад – в Република Македония. Връх Тумба е пресечна точка на границите между трите страни. Районът дава и чудесни възможности за връзка със съседните Македония (околностите на Струмица) и Гърция (Националният парк “Керкини”).
Програма

1 Ден – Пристигане в Петрич и преход до хижа „Беласица” – 1.30 ч. по маркирана пътека

Настаняване в хижа „Беласица”Хижа “Беласица” се намира на северния склон на планината Беласица, в местността Илиевска нива (на 8 км от град Петрич по асфалтиран път). Хижата се намира на 720 метра надморска височина, сред гора от вековни кестенови дървета. Предлага прекрасен изглед от билото на планината към Гърция и езерото Керкини.
Разполага с ресторант, конферентна зала, интернет зала, спортна площадка, детска площадка, кътове за отдих и барбекю.

Парк Беласица е най-новият природен парк в България, чиято задача е да съхрани за поколенията уникалните вековни кестенови гори, както и много други ценни видове растения и животни.
С такъв статут е едва от декември 2007 г. и вече са изградени четири тематични пътеки, подходящи за по-широка аудитория – пътеките на кестена, пеперудите, дърветата и мравките - “Животът на кестена”, “Пеперудите и цветята на Беласица”, “Приятели” и “Пътека на мравката”. Различните наименования на пътеките ориентират посетителите в многообразието на растителния и животински свят в района.

Първите два маршруте започват от подножието на планината, където се намират селата Коларово и Яворница.

“Пътеката на мравката” тръгва от хижа “Конгур”, където е разположено входното информационнотабло за маршрута.

Еко-пътеката “Приятели” пък започва от хижа “Беласица” и продължава към живописния Лешнишки водопад.

Следобедна разходка до Лешнишки водопад – 45 мин.Лешнишки водопад
Намира се в близост до хижа Беласица, на около 740 м н.в. Разположен е в тясно и живописно дере. Тук може да усетите истинската прохлада на планината и в най-горещите летни дни. До водопада води маркирана туристическа пътека – Еко пътека „Приятели”, по пътя ще имате възможност да научите интересни факти за нашите приятели – дърветата.

2 Ден – Преход до вр.Конгур/1951 м./ - 3.30ч.Вр. Конгур (1951 м.),
наричан още Голям Конгур, Конгуро или Конгоре е връх на главното планинско било в Беласица, източно от връх Пункова скала и първенеца - връх Радомир. Има куполовидна форма със заоблени склонове и е изграден от метаморфни скали, а върхът е най-високата точка на резерват Конгура. По билото му минава държавната граница между България и Гърция. На самия връх има изоставена гръцка наблюдателна вишка, която се забелязва отдалеч.

На името на връх Конгур е именуван ледник Конгур (Kongur Glacier) на остров Смит, от ахипелага Южни Шетландски острови, Антарктида.

От 2008 година всяка първа неделя на месец май туристическа дружество "Калабак" организира масово изкачване на върха от град Петрич, в рамките на програмата за празника на града - Гергьовден.

Изходни пунктове за изкачването му са град Петрич и хижите Беласица и Конгур.

3 Ден – Преход до вр.Радомир/2029м. – най- високият в Беласица/ - 4.30ч.Връх Радомир
(на гръцки: Καλαμπάκα, Калабака) е най-високият връх на планината Беласица - 2029 метра. Намира се на 9 километра югозападно от Петрич. До 1942 година той носи името Калабак, име все още използвано от местното население. Новото му име е дадено в чест на българския цар Гаврил Радомир. Издига се на главното планинско било, западно от връх Дебело бърдо и източно от връх Лозен и има пирамидална форма с много стръмни западни и южни склонове, изграден е от метаморфни скали. По билото му минава държавната граница между България и Гърция.
Основни изходни пунктове за изкачването му са град Петрич , село Самуилово и хижите Беласица и Конгур на българска територия и село Мандраджик на гръцка територия. Връх Радомир е включен в инициативата на БТС "Покорител на 10-те планински първенци".

4 Ден – Преход до Петрич – 1,30 ч., Отпътуване с автобус до Сандански

Разходка до местността РупитеХрам – паметник « Света Петка Българска» Термални извори в местността Рупите

Мястото е придобило широка популярност, благодарение най-прочутата българска пророчица Вангелия Гущерова - Ванга (3.10.1911 - 11.08.1996 г.). През 1992 г. пророчицата построява храм-паметника "Света Петка Българска", превърнал се в място за поклонение на хиляди хора.

Заминаване за гр. Сандански