Регистрация

Sandanski, Bulgaria

Пирин - Преход на върховете

+ 1
+ 0

1 ден – пристигане в гр. Сандански

Град Сандански
е град в Югозападна България. Римско селище на мястото на днешния град се е наричало Дезудава, а дошлите след византийците славяни го нарекли Свети Врач. В района на гр.Сандански се смята, че е роден и живял Спартак от тракийското племе меди. Паметникът на Спартак е един от символите на града. Сандански се намира в Област Благоевград и е в близост до град Мелник. Градът, разположен на надморска височина 240-300 м, е най-топлият български град през всички годишни сезони. Въздухът в Сандански е с най-ниското съдържание на алергени в цяла България и е подходящ за лечението на астматични, алергични и други заболявания. Градът е световноизвестен, като естествена лечебница и балнеокурорт.
Нощувка в гр. Сандански

 

2 ден – с автобус до Попина лъка и преход до Беговица – прехода е около 2 часа по маркирана пътека.Попина лъка
е красива местност и планински климатичен курорт в Северен Пирин. Намира се на 18 километра североизточно от град Сандански на около 1250 метра надморска височина.
Тук се намира известният Попинолъшкият водопад, който е обявен за природна забележителност. В местността са изградени много частни вили, като голяма част от тях се отдават под наем. В Попина лъка се намира хижа Яне Сандански.
Попина лъка е разположена сред вековни иглолистни гори, примесени с някои широколистни видове. Селището е изходен пункт за множество туристически маршрути.

 

Хижа Каменица (Беговица)
... се намира на 1750 м. надморска височина в Пирин, на левия бряг на река Козя. Тя представлява масивна сграда на три етажа с един мансарден етаж. Капацитета на хижата е 90 места. Предлага се настаняване в общи спални помещения и един апартамент, разполага с паркинг. Местата за къмпиране са обозначени. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, има напълно обурудвана туристическа кухня и столова, а на първият етаж има ресторант, който работи целогодишно. В района има игрище и ски писти с три ски влека.

3 Ден – Преход до връх Каменица – 2.30 часа


 

Връх Каменица
Връх Каменица е петият по височина връх в Пирин, висок 2822 м. От него на запад се отделя късо било, завъшващо с малкият връх Каменишка кукла (2690 м), а малко по на юг се отделя и дългият Беговишки рид, който разделя долините на реките Беговица и Мозговица. Именно с Каменишка кукла връх Каменица придобива характерния си и много популярен вид, гледан от Тевното езеро. От север той е скалист и широк с отчетливо остър връх, а под скалите има голямо поле от морени. Това е причината да носи името Каменица. По северната му стена има катерачен тур от категория II "б". От юг е каменист, но по-полегат и не толкова внушителен. До него може да се стигне от заслон Тевно езеро, хижите Беговица и Пирин. През него не минават туристически маршрути, но който го изкачи, няма да съжалява, тъй като от върха му се открива забележителна панорама.

4 Ден – Преход до връх Куклите – около 2 часаВръх Куклите
Куклите е връх в Каменишкия дял на Северен Пирин. Висок е 2686 метра. Издига се югозападно от връх Зъбът и северно от връх Голена. Върхът е с недостъпни скалисти западни и северозападни склонове към Беговишки циркус, в подножието им има обширно моренно поле, на места гъсто обрасло с клек. Изграден е от гранити. В северното му подножие е разположено красивото Беговишко или Кукленско езеро.Кукленско езеро
В основата на върха откъм циркус Башмандра има няколко извора, които заедно с изворите около връх Зъбът дават началото на Средната (Башмандренска) река.

5 Ден – Преход до връх Яловарника - около 4.00ч.
 


връх Яловарника

Висок е 2765 метра. Разположен е в алпийския Северен пирински дял, на Каменишкото странично било.
Яловарника е масивен гранитен връх. Гледан от Мозговишката порта, характерното му двувършие се откроява между останалите два гиганта на Каменишкото било - върховете Каменица и Куклите. Северозападните склонове на Яловарника се откриват към каменистия Беговишки циркус и имат типичен алпийски изглед. Те са почти вертикални, силно насечени и ерозирали, с обширни безводни каменопади в основата на върха.


6 Ден – Преход до връх Зъба – около 3.00 часаВръх Зъба
Зъбът е връх в северния дял на Пирин с височина 2688 метра. Изграден е от гранити. Разположен е в централните части на Каменишкото странично било. Това име носи отскоро, а традиционно е възприеман като част от масива на Куклите. На север и северозапад от върха се простира каменистия Беговишки циркус. Склоновете му в тази посока са остри и скалисти. Под тях има обширно каменно море. Южно от Зъбът се зеленеят тучните пасбища на циркуса Башмандра. Склоновете в тази посока са значително по-полегати, тревисти. От тях бликат няколко студени извора, които дават началото на Средната (Башмандренската) река. Зъбът е леснодостъпен връх. Удобните изходни точки за изкачването му са хижа Пирин, хижа Беговица и заслон Тевно езеро. От хижа Пирин пътеката минава през циркус Башмандра, като върхът може да се изкачи през която и да е от двете му седловини. От хижа Беговица пътеката минава през Беговишкото езеро и седловината между Куклите и Зъбът.

7 Ден – Връщане в Сандански (с автобус)