Регистрация

Sandanski, Bulgaria

Туристически обекти

Община Сандански /1002 кв. км; 41167 ж./ е най-голямата по територия в Благоевградска област. Обхваща 54 селища – градовете Сандански и Мелник и 52 села. Разположена  сред величествения Пирин и граничните с Гърция и Македония, Славянка, Огражден и Малешевска, тя заема голяма част от обширната Санданско-Петричка котловина с живописната долина на Средна Струма. Разположението на община Сандански на равни разстояния от икономическите и транспортни центрове София и Солун (Гърция) 160 км., осигуряват интензивен транспортен трафик. През територията й преминават международният път Е-79 и международната жп линия София – Кулата – Атина. Граничи с общините Петрич, Струмяни, Кресна, Банско, Гоце Делчев, Хаджидимово.

Административен, стопански и културен център на общината е град Сандански. Разположен е в югозападните склонове на Пирин планина, по двата бряга на река Санданска Бистрица.

Под съвременния град лежат останките на античен град. Селището около минералните извори е възникнало през II хилядолетие преди нашата ера. От тракийското племе меди, обитавало околностите му, произхожда Спартак - водачът на най-голямото въстание (74 г.) в Римската империя. До VI век градът е един от първите християнски епископски центрове в България. В края на VI век е бил разрушен от варварски племена. От тези времена той носи името Свети Врач в памет на двамата братя Козма и Дамян - народни лечители. Това име градът носи до 1947 година, когато е преименуван на Сандански, в чест на Яне Сандански.

Сандански се гордее с уникалния си градски парк, наречен през 1981г. Свети Врач. На територия от 344 дка виреят над 200 средиземноморски растителни вида. Интересни са чинаровите дървета, две от които природни забележителности – чинарът в центъра на града (550 г. и вис. 23 м) и чинарът в лятната къпалня (500 г. и вис. 26 м). Паркът дава отлични възможности за отдих и развлечения. Тук се намират стадионът, летният театър, открит басейн, изкуствено езеро с водни колела.

На 24 км югоизточно от Сандански се намира Мелник, а след още 6 км ще откриете Роженския манастир. На 18 км североизточно, в Пирин е разположен курортът Попина лъкa и 11–метровия Попинолъшки водопад. Курортът е отправна точка за различни туристически маршрути в планината.

На 24 км югоизточно от Сандански, в югозападните склонове на Южен Пирин, сред уникалния природен феномен е разположен най-малкият град в България – Мелник. Мелник е един от най-значителните средновековни и възрожденски градове в българските земи – голям административно-стопански и духовен център, с развито лозарство, винарство, занаяти /златарство и абаджийство/ и търговия. Мелнишкото вино се е продавало не само в съседни и по-далечни градове на страната, а и в Будапеща, Виена, Венеция и др.

За да поставите коментара си, моля, първо се регистрирайте!